Scooter-Area

Scooter Tuning
 
HomePortalFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share
 

 Razrada cilindra

Go down 
AuthorMessage
P.A.L.A.C
Admin
P.A.L.A.C

Male Number of posts : 86
Age : 30
Lokacija : Vukovar
Vozi : NRG Power
Registration date : 2007-10-26

Razrada cilindra Empty
PostSubject: Razrada cilindra   Razrada cilindra Icon_minitimeFri Oct 26, 2007 4:55 pm

Ovako bi se trebalo razraditi skuter poslje mjenjanja karika, stavljanja kita.


Najvažnije je to da kada se namontira termo grupa ili se pak izmjeni karika da se dizna na karbu poveča za 5% (npr. Ako je karb pravilno poštelan tako da mu odgovara najbolje npr. Dizna 98 onda se stavi 102 ili 103.)
E sada je još važno da se mješavina obogati uljem. To ćete izvesti na način da uljevate ulje dodatno u rezervar + ulje iz mješalice (ako je ona još postoječa). Trebalo bi se napraviti dupli postotak, tako ako je u normalnim uvjetima mješavina koju radi mješalica 2% onda se stavi ulja u rezervar od BENZINA toliko da mješavina u rezervaru iznasi isto 2%. Tako dobijemo sveukupno 4% mješavinu (ove vrjednosti mješavina su odlične za svaki nabrijeni skuter u kojeg se stavlja full sint. ulje)


Klip u normalnim uvjetima se nikada ne dodiruje sa stjenkom cilindra, dodiruje se samo karika! Zapravo dodiruje se ali je između klipa i cilindra deblje sloj ulja nego između karike i klipa. Kada se cilindar pregrije onda se počnu jače dodirivati klip i stjenka cilindra. Onda se počne aluminij od klipa `brusiti` po stjenci i taložiti se mali sloj, zbog tog taloženja najčešče dolazi do pucanja karike. Ovime sam htio napisati da se razrađuju samo stjenka i karika , a ne i klip.

Kod montaže sve pokretne djelove morate podmazati uljem (bolcna, lager, klip, prostor gdje sjeda karika, kariku izvana i stjenku cilindra). Kad sve namontirate i stegnete matice na glavi ( zategnu se na 1.2 kg)onda okrečite osovinu radilice nekoliko desetaka puta da se to sve unutra malo uhoda. Zatim smo došli do paljenja motora. Motor se mora zapaliti i ostaviti na mjestu da radi oko 30 min. Pod povečanim ler gasom. Zatim ga se ugasi i pričeka da se ohladi nekih 15 min. I opet se napravi isti postupak samo radi na mjesu nekih 10 minuta i možete se početi voziti.

Napomena! Kod aluminijskih cilindra razrada traje na mjestu oko 15 minuta na leru i oko 20 km vožnje a zatim punim gasom dalje.

Proizvođači preporučaju: Za najpravilniju razradu vožnju sa mješavinom 3-4% na 2/3 gasa i to 500 km. Ali zapravo tu mješavinu možete smanjiti na 2% već nakon nekid 250 km.
Važno je napomenuti da ako želite da motor ima dugi vjek trajanja morate zagrijati nabrijani skuter najmanje 5 minuta na leru prije polaska na vožnju. I ne odmah puni gas nakon zagrijavanja jer to može gus cilindru jako naštetiti, a aluminijskom gotovo ništa. Ali svejedno NE ODMAH PUNI GAS.


I da napomenem. Ako želite tzv. brzu razradu onda se vozite sa pola gasa i ne prelaziti 6.000 okretaja. Potrebno se voziti 1 sat.
Back to top Go down
View user profile http://scooter-world.forumotion.com
 
Razrada cilindra
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Scooter-Area :: Skuteri / Tehnika :: FAQ (tuning i tehnika)-
Jump to: